Ernæring

Ernæring er vigtig for at fravænne uden zink. Foder udgør en vigtig brik for grisens udvikling og velfærd og skal sikre, at grisens behov for næringsstoffer og energi dækkes. Modsat er det ligeså vigtigt, at grisen ikke forsynes med for mange næringsstoffer, da dens umodne tarm ikke vil være i stand til at udnytte disse. Foderrationens sammensætning skal passe til grisens livsstadie for at udnytte grisens potentiale for eksempelvis vækst optimalt.

Fravænning af zink er en stor omvæltning for grisen. Hos pattegrise og smågrise er fysiologi og fordøjelsesprocesser umodne og skal udvikles, så tarmen bliver i stand til at fordøje og absorbere foderet. På samme tid skal grisen forberedes til fravænning og gennemgå fravænning, som er en stor udfordring for mave-tarmsystemet, tarmens mikroorganismer og immunologi. Alt dette kalder på målrettet fokus for at balancere gennem perioden med færrest mulige problemer.

 

For at understøtte udviklingen af en robust tarm er det vigtigt, at grisen fodres med letfordøjelige kvalitetsråvarer, der forsyner grisen med den rette mængde næringsstoffer.

Når foderstrategien ikke længere omfatter ekstra zink, er der forskellige ernæringsmæssige tiltag, som man med fordel kan tænke ind i foderstrategien. Her kan der med fordel tænkes i et reduceret råproteinniveau, men også tilsætningsstoffer kan tænkes ind i grisens foderration. Sammensætningen af råvarer og tilsætningsstoffer kan med fordel balanceres, så det samlede foder passer til besætningens niveau og ønsker for produktiviteten.

Kristina fortæller om Ernæring

På videoklippet til højre kan du se en video omkring ernæringsfokus og arbejdet med zinkfri foder.

Kristina Sørensen er produktchef hos Vilomix og har ansvaret for premix og udviklingen af premix til svinesegmentet.

Ernæring er vigtig for grisen

Få hjælp og rådgivning - vi står klar