ZINKFRI FRAVÆNNING HANDLER OM SAMARBEJDE
- zinkfri fravænning handler om samarbejde på tværs af teamet i besætningen, dyrlægen og foderleverandøren. Det understreger produktchef Arne Ringsing fra Danish Agro, der siden 2015 har været med i arbejdet for en vellykket udfasning af medicinsk zink i 2022.
ZINKFRI FRAVÆNNING HANDLER OM SAMARBEJDET PÅ TVÆRS AF TEAMET I BESÆTNINGEN, DYRLÆGEN OG FODERLEVERANDØREN.
- Det startede allerede i 2015, hvor vi i en landmandsgruppe snakkede om, at vi måtte forvente en udfasning af medicinsk zink. Da en af landmændene i gruppen spurgte, hvorfor vi ikke fik prøvet mulighederne af med det samme, gik vi i gang.
Ordene kommer fra produktchef for svin hos Danish Agro, Arne Ringsing, der samtidig understreger, at Danish Agro, på trods af de allerede mange års arbejde med zinkfri fravænning, ikke er færdige endnu.
- Der er mange ting der er nødvendige at tage højde for, hvis zinkfri fravænning skal lykkedes. Vi tager derfor ud og foretager en 360-graders gennemgang i den enkelte besætning, og ud fra blandt andet foderstrategi, miljø og management udarbejder vi en fælles handlingsplan, forklarer Arne Ringsing.
Hos Danish Agro har man decideret udarbejdet et smågrisekoncept eller nærmere en manual på 12-15 punkter der skal gennemgås i besætningen. Det er punkter, som besætningen skal kunne vinge af, og efterleve, før der indgås aftale om at afprøve en fravænningsstrategi uden medicinsk zink.
Gærplus som et redskab til målet
Ifølge Arne Ringsing gælder det naturligvis om at have en så robust gris som muligt ved fravænning. Det handler blandt andet om, at sikre optimal fravænningsalder og ikke mindst fravænningsvægt.
- Små grise skal i en babystald. Det nytter ikke med fravænning af for små grise.
Produktchefen kan samtidig henvise til det gennemtestede tilskudsprodukt Gærplus, der gennem flere års udvikling og løbende afprøvninger har vist sig som et godt værktøj til at stimulere grisens tarmflora og immunitet, så grisen er mere modstandsdygtig, når den på dag 28 skal igennem et miljø- og ernæringsskift.
Gærplus er Danish Agros eget brand, og der er foretaget adskillige interne forsøg for at optimere sammensætningen siden lanceringen af den første version af tilsætningsstoffet tilbage i 2015.
- Ingredienserne i Gærplus er præbiotika (gærbakterier) og probiotika (mælkesyrebakterier). De er med til at opformere de gode bakterier i grisen. Samtidig fortrænges de patogene bakterier, ligesom produktet har en enzymproducerende og produktionsfremmende effekt, forklarer Arne Ringsing nærmere, og påpeger at der blandt de synlige effekter ude i besætninger ses et lavere foderforbrug, en højere daglig tilvækst, et lavere smittetryk og en lavere dødelighed.
- Vi bruger også produktet i sofoder, da præbiotika og probiotika går med ud i soens afføring. Når pattegrisene så æder soens afføring, får grisene ad den vej effekten af produktet lige fra begyndelsen. Fordelene hos soen ser vi i form af en højere mælkeydelse og bedre velfærd.
Gærplus fra 0-15 kg
Ifølge produktchefen, er Gærplus målrettet grise i perioden 0-15 kg. Det vil sige, at pattegrisene tildeles tørfoder med Gærplus fra dag 4.
- Der er tale om en meget lille mængde, men det gør grisen klar til fravænning på dag 28. Desuden tilsættes Gærplus i både blanding 1 og 2 i smågrisestalden.
Når det handler om foder i perioden 15-30 kg arbejder Danish Agro mere med syre med henblik på forebyggelsen af coli- og Lawsonia-bakterier. Anvendelsen af syreprodukter fra 0-30 kg afhænger dog meget af behovet i den enkelte besætning.
Ifølge produktchefen, er der endnu ingen besætninger der er stoppet med tildelingen af Gærplus på grund af manglende effekt. Han gør det imidlertid klart, at forarbejdet – alle de øvrige faktorer der på forhånd kan spænde ben for en vellykket fravænning uden medicinsk zink – også er på plads inden opstart.
- Vores forudgående gennemgang af besætningen gennemføres oftest med besætningsdyrlægen og eventuelt Vilofarm, der som en del af Danish Agro koncernen blandt andet vejleder og sælger produkter i forhold til vask og desinfektion. De kan for eksempel måle om drikkevandet er rent nok, eller om stalden er opvarmet tilstrækkeligt. Blot 3-4 grader for lav temperatur i stalden kan føre til diarré, påpeger Arne Ringsing der understreger:
- Zinkfri fravænning handler om samarbejdet på tværs af teamet i besætningen, dyrlægen og foderleverandøren.
Rettidig udfasning
Produktchefen lægger ikke skjul på, at rettidighed i forhold til den deadline der venter for udfasning af medicinsk zink, er afgørende for at hindre alvorlige udfordringer på effektivitet og antibiotikaforbrug.
- Særligt den managementmæssige del er afgørende, men her ligger ofte et tidskrævende forarbejde. Derfor er det en kæmpe fordel, hvis så mange besætninger som muligt kommer i gang i god tid.
- Giv det et skud på tre måneder. Den dag man stopper helt med medicinsk zink i 2022, kan jeg kun anbefale, at man både har en plan 1 og en plan 2. Hos de besætninger der venter med udfasningen til deadline, der findes plan 2 ikke, og medicinforbruget kan hurtigt stige.
- Jeg kan derfor kun opfordre til at afprøve en udfasning af zink i god tid, og hos Danish Agro vil vi gerne være med til at hjælpe, lyder det fra Arne Ringsing, der kan løfte sløret for, at endnu flere tiltag og afprøvninger er på vej fra Danish Agro.
Jeg mener derfor, at vi skal starte træningen og lære at fravænne uden brug af zink. Det bliver en udfordring, men det er bestemt muligt, og hvis vi starter træningen, mens vi har zink tilgængeligt, så kan vi nemmere afbøde evt fejlslagne metoder uden zink i foderet.
Når en gris fravænnes, så fjernes mælken, som næringsmæssigt er skræddersyet til en lille gris . I stedet giver vi let fordøjelige kulhydrater tilsat forskellige proteinkilder og aminosyrer. Det giver en stor ændring i tarmen i den fravænnede gris, og mange forhold kan gå galt, så det resulterer i at colibakterier eksploderer i vækst i den næringsholdige suppe i tarmen. Fravænningsdiare er resultatet med dehydrering og død som muligt udfald. Det er E coli bakterier der skaber problemet.